torsdag 12 mars 2009

Spinna, spann, spunnit!!


Blev till slut desperat eftersom jag pga olika omständigheter inte kunnat åka iväg o fortsätta spinnlektionerna på spinnrock...så jag beställde en slända :) Hittade en suverän film på Youtube som tydligt visade hur man gör, så det var bara att sätta igång. Eftersom Blåmes var den första fibern jag fick (även om jag har helt vanlig lös svensk fårull i en kasse) började jag med den. Verkade också lättast eftersom det 'bara' var att riva fibern i strimlor...hm...det tog en bra stund att förbereda ullen för spinning! Begrep förstås inte riktigt i början hur jag skulle hantera 'knorren' ('the twist', som hon sa på filmen), jag trodde man skulle ta bort hela knorren men så är det väl inte!? Nåja, första lilla nystanet blev Väldigt Tjockt, och otvinnat. (Använde det se'n till snodden.) Nästa nystan blev lite tunnare, och jämnare, jag kom fram till att garnet måste bli tunnare om jag rev fibern i smalare remsor!? Det är lite läskigt att dra ut fibrerna se'n, för att kunna spinna-när det blir riktigt tunt går det ju nästan av! Och det är så luftigt att det nästan flyger. Hursomhelt så lyckades jag spinna 2 små nystan, riktigt hyfsade, vilka raskt förvandlades till ett tobaksfodral :) Som ni ser på bilderna blev arbetet vridet, nå'n som kan förklara varför? Antar att det har med den där 'knorren' att göra...Jag är väldigt nöjd iallafall :) Idag har jag spunnit ytterligare 2 små nystan som jag se'n tvinnat ihop till ett ganska tunt 2-trådigt garn. Har 25 g kvar av Blåmesen att leka med, men jag ska nog inte tvinna det eftersom jag inte riktigt gillar att det blir 'raggsocksrandigt', även om jag tänker använda det till sockskaft.
Slutsats: att spinna på slända är otroligt kul, jag vill helst inte göra annat! Efter Blåmes har jag både Kungsfiskaren (50% silke 50% ull!!) och ett förgarn från Ullcentrum att experimentera med :))) Om nå'n som vet har orkat läsa ända hit: hur spinner jag med förgarn??

7 kommentarer:

Tvärslå sa...

Visst är det roligt att spinna :) men förgarn har jag aldrig ens rört, jag tror det skulle falla i bitar om jag gjorde det, men är det inte bara att liksom...köra på ?
Nej jag vet inte.

Marie sa...

Jodå du har rätt-det är bara att köra på! La' ut min fråga på spinnbloggen också så nu vet jag :) Man kan också dra ut fibrerna lite till (!) om man vill ha garnet tunnare, Isåfall är man väldigt modig, eftersom förgarnet är löst som det är...

Pia sa...

Ja, visst är det kul att sppinna. Jag har dock ingen erfarenhet av slända och mycket liten av rock. Men det blev ju som sagt garn av det. Trevlig blogg du har förresten!

Marie sa...

Tack :) Idag har jag spunnit 26 gram av förgarnet (har hunnit hämta ett lass ved samt lagat mat också...)-det är lätt som en plätt! Blir fint tycker jag.

Anonym sa...

Hej,
Att det drar snett beror på att det inte är tvinnat (har jag läst dock aldrig provat själv). Snurr åt bara ett håll gör att det drar.
Hälsningar, Marlene

Birgith sa...

Om man stickar med enkelspunnet garn (inte tvinnat) drar sig stickningen eftersom ullfibrerna vill återta sitt ursprungsläge (åt motsatt håll mot vad du spunnit). Ett sätt att undvika denna effekt är att sticka mosstickning eller resårstickning. Även rätstickning gör att effekten upphävs till en del. Tvinnar garn gör man ju åt motsatt håll vilket tar bort snodd från det ursprungliga garnet och ger ett balanserat garn dvs ett garn som inte snedställer maskorna när man stickar.

Marie sa...

Tack Birgith! Stickar just nu rätt med entrådigt garn, och det har inte vridit sej ett dugg.